Για το καλωσόρισμα…

στις

Πριν ξεκινήσω να μοιράζομαι μαζί σας τα βιβλία που διάβασα και αγάπησα για διάφορους λόγους, θεώρησα σωστό να αναφερθώ στις γενικότερες απόψεις μου για τα βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο θα με γνωρίσετε λίγο περισσότερο και πιστεύω ότι θα είναι και ένας καλός πρόλογος στο αναγνωστικό μας ταξίδι.

Αν μας ρωτούσαν τι θα χαρακτηρίζαμε ως καλό βιβλίο, νομίζω ότι ο καθένας μας θα είχε να δώσει και μια διαφορετική απάντηση. Ο λόγος είναι γιατί διαφέρουμε.

Οι εμπειρίες μας, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε, ζούμε και εργαζόμαστε, οι σπουδές που ακολουθήσαμε, οι γνώσεις που αποκομίσαμε, τα ταξίδια που κάναμε, ακόμα και ο τρόπος που διαβάζουμε, όλα παίζουν ρόλο στο βιβλίο που θα επιλέξουμε.

Έχω βρεθεί σε συζητήσεις όπου κάποιοι κρίνουν, λεκτικά και μη, τις αναγνωστικές επιλογές των άλλων και είναι κάτι που πάντα με ενοχλούσε. Γιατί κάποιος να κριθεί για κάτι που του αρέσει να διαβάζει; Γιατί πρέπει να αρέσουν σε όλους μας τα ίδια πράγματα; Πρέπει, δηλαδή, να ακολουθούμε όλοι μια συγκεκριμένη αναγνωστική γραμμή και αν παρεκκλίνουμε, θα περιθωριοποιηθούμε;

Έχω βρει, κατά καιρούς, ενδιαφέροντα κάποια βιβλία που στην αρχή με ξένισε ο τίτλος τους ή δε με ενθουσίασε το οπισθόφυλλο. Κάποια από αυτά, μάλιστα, τα λάτρεψα!

Είναι και άλλα, που ενώ περίμενα πολλά, όταν γύρισα την τελευταία σελίδα ένιωσα σαν να μην αποκόμισα κάτι, σαν να μην είχαν καμία επίδραση πάνω μου. Αυτό δε σημαίνει πως είναι «κακής ποιότητας» βιβλία, αλλά σίγουρα δεν ήταν για μένα. Όπως είπαμε, ο καθένας έχει τα δικά του γούστα και δεν πρέπει να κατακρίνεται γι’ αυτά.

Δε θα μπορούσα να περιγράψω με μια λέξη ή μια φράση ποιο είναι για μένα το καλό βιβλίο. Και αυτό, γιατί δε νομίζω ότι μπορεί να περιοριστεί σε μια λέξη ή φράση.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι καλό βιβλίο…

…είναι αυτό που θα σε κάνει να χαθείς στις σελίδες του και που δε θα το νιώθεις σαν ένα βάρος στα χέρια σου.

…είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις τόσο αληθινά τα όσα περιγράφει, ακόμα κι αν είναι αποκυήματα της φαντασίας.

…είναι αυτό που θα σου επιτρέψει να γνωρίσεις τόσο καλά τους ήρωες της ιστορίας, που θα αισθάνεσαι σαν να τους ήξερες από πάντα.

…είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις ότι ζεις σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όλα είναι δυνατά.

…είναι αυτό που, ενώ δε θα θες να το αφήσεις από τα χέρια σου για να δεις πώς θα τελειώσει, στην πραγματικότητα δε θα θες να τελειώσει.

…είναι αυτό που με κάθε λέξη του δημιουργεί εικόνες, τόσο έντονες, που μπορείς να τις ξαναδείς με τη σκέψη σου κάθε φορά που αντικρίζεις το εξώφυλλό του και αισθάνεσαι και πάλι να σε πλημμυρίζουν όλα εκείνα τα συναισθήματα που ένιωσες την πρώτη φορά που το διάβασες.

Και άλλα πολλά θα μπορούσα να γράψω για το τι μπορεί να προκαλέσει στον καθένα από μας ένα και μόνο βιβλίο.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κάθε βιβλίο έχει ένα διαφορετικό σκοπό. Άλλα βιβλία σκοπό έχουν να σε χαλαρώσουν, άλλα να σε διδάξουν, άλλα να σε διασκεδάσουν, άλλα να σε προβληματίσουν. Δεν είναι όλα τα βιβλία για όλες τις ώρες. Η επιλογή μας στηρίζεται στο τι αναζητάμε εκείνη την περίοδο στη ζωή μας και τι μπορεί κάθε βιβλίο να μας προσφέρει.

Αυτό που έχει σημασία είναι αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην «καρδιά» του και αν θα καταφέρει, τελικά, να μιλήσει στην ψυχή μας!

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Κώστας Λ. λέει:

    Πολύ όμορφο το Blog σας. Ανυπομονώ να το εξερευνήσω!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s