Το αίνιγμα της κερασόπιτας

στις

Το μυθιστόρημα της Βάσιας Ακαρέπη με τίτλο «Το αίνιγμα της κερασόπιτας» είναι μια δυνατή, γλυκόπικρη ιστορία, που μας διδάσκει πως για να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε, πρέπει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του παρελθόντος και να συμφιλιωθούμε με τα λάθη μας.

Η Έλλη Πολίτη είναι μια νέα κοπέλα, που για πέντε ολόκληρα χρόνια ζούσε στη σκιά του συντρόφου της ικανοποιώντας τις επιθυμίες του και παραμερίζοντας τις δικές της. Η μέρα που θ’ αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια της, θα είναι και η μέρα που θα πληροφορηθεί το θάνατο της θείας της, Μάρθας Δωράτου, αδελφής της μητέρας της. Η είδηση αυτή θ’ αφήσει ασυγκίνητη την Έλλη, αφού με τη γυναίκα αυτή είχαν κόψει κάθε επαφή εξαιτίας ενός συμβάντος που είχε λάβει χώρα, όταν εκείνη ήταν επτά ετών. Όμως, παρά τις ανύπαρκτες σχέσεις τους, η Μάρθα άφησε κληρονομιά στην ανιψιά της το σπίτι και το ζαχαροπλαστείο της στην Κεφαλονιά, όπου ζούσε όλη της τη ζωή. Ο συμβολαιογράφος θα μεταφέρει, μάλιστα, στην Έλλη και την τελευταία επιθυμία της θείας της, η οποία συνοδεύεται από ένα τετράδιο συνταγών. Ο -μη δεσμευτικός- όρος της είναι να μην προχωρήσει η Έλλη σε οποιαδήποτε πώληση, πριν εκτελέσει τη «Γιορτινή κερασόπιτα της Μάρθας». Η Έλλη, η οποία ένιωθε από πάντα μια απέχθεια για τα γλυκά, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο νησί των παιδικών της χρόνων και θα ξεκινήσει να φτιάχνει με τη σειρά τις έξι συνταγές του τετραδίου, με την ελπίδα ότι θα της δώσουν κάποιο στοιχείο για το πού θα βρει τη συνταγή της κερασόπιτας, η οποία -όπως διαπιστώνει μετέπειτα- δεν εντάσσεται μέσα σ’ αυτές. Η Έλλη, μέσα από την παρασκευή των γλυκών, θα μάθει πολλά για τη θεία της και τους ανθρώπους που αγαπούσε. Η ηρωίδα με τη βοήθειά τους θα ενώσει σιγά-σιγά τα κομμάτια της ιστορίας, μιας ιστορίας που έμεινε κρυμμένη για πάνω από 20 χρόνια. Μυστικά καλά φυλαγμένα θ’ αποκαλυφθούν και θ’ ανατρέψουν τα πάντα. Είναι, άραγε, η ηρωίδα μας έτοιμη να μάθει την αλήθεια και να θυμηθεί όσα είχε ξεχάσει;

Η συγγραφέας, με φόντο το νησί της Κεφαλονιάς, μας διηγείται μια όμορφη και ταυτόχρονα πολύπλοκη ιστορία με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες τόσο διαφορετικές, μα και τόσο ίδιες. Η Έλλη και η Μάρθα είναι δυνατές και αδύναμες την ίδια στιγμή. Παρασύρονται από τα πάθη τους θυσιάζοντας ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά στο τέλος αντιστέκονται με πείσμα για ν’ αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους και, κυρίως στην περίπτωση της Μάρθας, να προστατέψουν όσους αγαπούν.

Όταν η Έλλη θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο της Μάρθας, θ’ αμφισβητήσει τα πάντα. Όλα φαντάζουν σ’ εκείνη σαν να είναι έτσι σχεδιασμένα για να την παρασύρουν σε μια πλάνη, ώστε να μην πουλήσει τα υπάρχοντα αυτής της γυναίκας, που έμαθε μια ζωή να μισεί. Η φωνή της μητέρας της αντιμάχεται τις φωνές όλων των άλλων και η Έλλη βρίσκεται στη μέση, αδυνατώντας να πιστέψει πως όσα της είπε εκείνη, ο μόνος άνθρωπος που εμπιστεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ένα ψέμα.

Παρά τη σθεναρή της αντίσταση, η Έλλη θα καταλάβει πως δεν έχει άλλη επιλογή και θα τους αφήσει τελικά να την πλησιάσουν και να της δείξουν ποια ήταν στην πραγματικότητα η θεία της. Μια γυναίκα γενναιόδωρη, συμπονετική και γεμάτη αγάπη για όλους. Μια γυναίκα που αδιαφορούσε για τα «πρέπει» της κοινωνίας και όρθωνε το ανάστημά της απέναντι σε όσους διατράνωναν την ανωτερότητά τους. Η Μάρθα έζησε κάνοντας τις επιλογές που της άρμοζαν και που η ίδια θεωρούσε σωστές. Όμως, παρά την αγνή ψυχή της και παρά του ότι έστεκε για όλους σαν φύλακας άγγελος, ήρθαν στιγμές που η κρίση της θόλωσε κι έκανε, όπως όλοι, τα δικά της λάθη, αλλά αγωνίστηκε μέχρι τέλους για να τα διορθώσει, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες που της αναλογούσαν.

Ο αναγνώστης είναι σε θέση να κρίνει με τον καλύτερο τρόπο το κάθε πρόσωπο αυτής της ιστορίας, αφού είναι παρών και στις δύο χρονικές περιόδους. Το παρόν της αφήγησης διακόπτεται από αναδρομές στο παρελθόν, όπου παρακολουθούμε πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αλλά μαθαίνουμε και τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις επιφυλάξεις τους, ακόμα και τους λόγους για τους οποίους έπραξαν όσα έπραξαν.

Η εναλλαγή του χρόνου δεν κουράζει τον αναγνώστη, αντίθετα παρατείνει την αγωνία και αυξάνει το ενδιαφέρον. Ακόμα και τις ελάχιστες στιγμές που δυσανασχέτησα ελαφρώς, όταν η αφήγηση διακόπηκε σε κάποιο κρίσιμο σημείο, πολύ γρήγορα βυθίστηκα ξανά κι εναρμονίστηκα πλήρως με το νέο περιβάλλον.

Αυτό που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν ότι οι συνταγές ήταν γραμμένες σε μορφή ποιήματος και έδιναν μάλιστα και την εντύπωση αινίγματος, που ενέτεινε ακόμα περισσότερο το χαρακτηρισμό αυτής της -αρχικά- άσκοπης αναζήτησης ως κυνήγι θησαυρού.

Αν και στην αρχή η Έλλη δεν έβλεπε νόημα και σύνδεση σε τίποτα, σιγά-σιγά αρχίζει ν’ αντιλαμβάνεται το βαθύτερο νόημα των κινήσεών της. Η θεία της, σαν να είναι παρούσα, την προετοιμάζει, της βρίσκει συμμάχους και την καθοδηγεί σε κάθε της βήμα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η πορεία της θα την οδηγήσει στην άκρη του νήματος, όπου η ίδια και όλοι όσοι εμπλέκονται θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους σημάδεψαν, με όσα τους στοίχειωσαν. Η Έλλη θα δει με τα μάτια του μυαλού της και θα ξαναζήσει όσα είχε απωθήσει στο υποσυνείδητό της.  Όσα η μνήμη της ανασύρει θα την λυγίσουν, αλλά η αγάπη θα είναι αυτή που θα την κάνει να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της.

Μέσα από αυτό το ανορθόδοξο παιχνίδι, η Μάρθα φαίνεται να ζητά συγγνώμη από την Έλλη για όσα έγιναν και με τον τρόπο της θ’ αποκαταστήσει τις ισορροπίες. Η συγχώρεση θα είναι αυτή που θα κλείσει τον κύκλο και με ελαφριά πια την καρδιά τους θα μπορέσουν όλοι να προχωρήσουν και να φτιάξουν από την αρχή τις ζωές τους. Στο τέλος, το αίνιγμα της κερασόπιτας θα βρει τη λύση του, αλλά το πιο βασικό είναι πως οι άνθρωποι θα βρουν τη λύτρωση.

Και, φυσικά, αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι πως το πιο σημαντικό συστατικό που πρέπει να προσθέτεις είτε σε μια συνταγή είτε σε όλα τα πράγματα στη ζωή είναι η αγάπη. Μόνο αυτή κάνει τα πάντα πιο νόστιμα και πιο γλυκά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s