Η εποχή των κερασιών

στις

Μια τρυφερή ιστορία αγάπης ξετυλίγεται με φόντο το μαγευτικό Παρίσι στο μυθιστόρημα «Η εποχή των κερασιών» του Γάλλου συγγραφέα Νικολά Μπαρρό.

Η Ορελί Μπρεντέν είναι μια νέα κοπέλα που ζει στο Παρίσι,  λατρεύει τη μαγειρική και δουλεύει με αγάπη το εστιατόριο «Η εποχή των κερασιών», που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της. Μετά από έναν απρόσμενο χωρισμό θα οδηγηθεί συγκυριακά σ’ ένα βιβλιοπωλείο. Εκεί θα διαλέξει τυχαία ένα βιβλίο με τίτλο «Γυναικεία Χαμόγελα», το οποίο από την πρώτη κιόλας σελίδα θα της κινήσει την περιέργεια. Στο βιβλίο αυτό θα ανακαλύψει ομοιότητες όχι μόνο με την πρωταγωνίστρια, αλλά στις σελίδες του θα διαβάσει ακόμα και για το εστιατόριό της. Η Ορελί είναι σίγουρη πως αυτό δε μπορεί να είναι σύμπτωση και ψάχνει να βρει τον Άγγλο συγγραφέα. Όταν η αναζήτησή της θα αποβεί άκαρπη, η Ορελί θα ζητήσει τη βοήθεια του επιμελητή των εκδόσεων Οπάλ, Αντρέ Σαμπανέ, για να παραδώσει εκείνος το γράμμα που έγραψε για τον ακριβοθώρητο συγγραφέα. Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και το συγγραφέα του; Θα καταφέρει άραγε η Ορελί να τον συναντήσει;

Η ηρωίδα του βιβλίου μας είναι ένα απλό κορίτσι, που πίστευε ότι μπορούσε να έχει τον έλεγχο της ζωής της. Θα συνειδητοποιήσει, όμως, ότι τα πράγματα δεν έρχονται όπως επιθυμεί και αναγκάζεται  να αποδεχτεί τις αλλαγές και να προχωρήσει. Όταν μετά την απώλεια του πατέρα της, θα βιώσει και την «απώλεια» του αγαπημένου της, θα νιώσει πως όλα γύρω της καταρρέουν.

Σε μια τέτοια στιγμή απόγνωσης, κυνηγημένη -κυριολεκτικά και μεταφορικά- θα βρει καταφύγιο σε ένα βιβλιοπωλείο. Εκεί η Ορελί θα ανακαλύψει τυχαία ένα θησαυρό. Στην πρώτη σελίδα αυτού του βιβλίου θα διαβάσει μια πρόταση που θα την αναστατώσει: «Η ιστορία που θέλω να σας πω ξεκινά με ένα γέλιο. Και τελειώνει σ’ ένα μικρό εστιατόριο με το πολλά υποσχόμενο όνομα Les Temps des Cerises (=Η εποχή των κερασιών), που βρίσκεται στο Σαιν Ζερμαίν ντε Πρε, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Παρισιού.»

Η Ορελί θα διαβάσει το βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα μέσα σ’ ένα βράδυ και, όταν το τελειώσει, θα είναι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνει. Για εκείνη τίποτα δεν είναι τυχαίο. Την ώρα που είχε ανάγκη να πιαστεί από κάπου, έτσι ώστε να συνεχίσει να ελπίζει πως όλα θα πάνε καλά, το βιβλίο αυτό θα την τραβήξει και πάλι στην επιφάνεια. Γι’ αυτό και δε θα τα παρατήσει, αλλά θα συνεχίσει με πείσμα μέχρι να πάρει απαντήσεις.

Για να το καταφέρει αυτό, βέβαια, πρέπει να βρει το συγγραφέα, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Η αναζήτησή της θα την οδηγήσει στον Αντρέ, ο οποίος -αν και κάπως απρόθυμος στην αρχή για τους δικούς του λόγους- κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει ή αυτό την αφήνει να πιστεύει…

Ο Νικολά Μπαρρό χρησιμοποιεί δύο αφηγητές στην ιστορία του, δίνοντας φωνή στους δύο βασικούς ήρωές του, την Ορελί και τον Αντρέ. Η αφήγηση του ενός εναλλάσσεται με την αφήγηση του άλλου, καλύπτοντας έτσι όλα τα κενά της ιστορίας και δίνοντας στον αναγνώστη μια συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις των ηρώων αποκαλύπτονται και με βάση τα όσα μας εξομολογούνται για τη ζωή τους, μπορούμε να κατανοήσουμε, ακόμα και να δικαιολογήσουμε σε κάποιες περιπτώσεις, τα λόγια και τις πράξεις τους. Παράδειγμα αποτελεί η συμπεριφορά του Αντρέ, που μπερδεύει την Ορελί, αλλά όχι και τον αναγνώστη ο οποίος γνωρίζει τι έχει προηγηθεί.

Το κύριο θέμα πάνω στο οποίο βασίζεται αυτή η γλυκιά ιστορία είναι οι συγκυρίες. Είναι αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, ότι όλα όσα μέχρι πριν φάνταζαν ασήμαντα -μια καθυστέρηση, μια συνάντηση, ένα τηλεφώνημα, ένα συμβάν- ξαφνικά δένουν και αποτελούν κομμάτια μιας ολοκληρωμένης εικόνας. Κάπως έτσι είδε τη ζωή της η Ορελί, σαν να την οδηγούσαν όλα σε αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που βρήκε αυτό το ξεχωριστό για εκείνη βιβλίο. Φυσικά, αυτή είναι η αρχή της ιστορίας και θα συμβούν πολλά μέχρι η Ορελί να καταλάβει τη σημασία τους.

Ο Αντρέ, από την άλλη μεριά, τόσο ειλικρινής και ανειλικρινής ταυτόχρονα, θα παλέψει για την καρδιά της Ορελί. Η προσπάθειά του να κρατήσει κρυφό από εκείνη κάτι που θα έπρεπε να της αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή, θα διακινδυνεύσει όλη την απόσταση που διήνυσε για να την πλησιάσει. Με εξυπνάδα και χιούμορ θα προσπαθήσει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που σαν τείχη θα υψωθούν ανάμεσά τους.

Μέσα από τη σκιαγράφηση των ηρώων αντιλαμβανόμαστε πως ο κάθε άνθρωπος δε χαρακτηρίζεται από ένα μόνο πράγμα. Όλοι έχουμε προτερήματα, αλλά και αδυναμίες. Όλοι είμαστε ικανοί για σημαντικές και αξιόλογες πράξεις, αλλά μπορεί να κάνουμε και λάθη. Το πώς θα αισθανθούμε γι’ αυτό και το τι θα επιλέξουμε να κάνουμε για να διορθώσουμε το σφάλμα μας, αυτό είναι που θα μας καθορίσει. Και πάλι, όμως, ποτέ δεν είναι αργά να σκεφτούμε και να πράξουμε το σωστό.

Με λόγο ανεπιτήδευτο και μια πλοκή που ρέει αβίαστα, ο Νικολά Μπαρρό μας προσφέρει μια απολαυστική ιστορία, πλούσια σε εικόνες και γεύσεις, που μας θυμίζει πως ακόμα κι αν κάτι μοιάζει απίθανο να συμβεί, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και να δώσει νόημα στη ζωή μας.

Image by Pierre Blaché from Pixabay

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s